Live feed from My Flickr

Thursday, December 25, 2008

Krismas dan Netherlands

2.117 . Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi (dengan segala keindahannya); dan apabila Ia berkehendak (untuk menjadikan) sesuatu, maka Ia hanya berfirman kepadanya: "Jadilah engkau!" Lalu menjadilah ia.
Chapter : Al-Baqara

Krismas dan Netherlands

Untuk sisipan kali ini, aku coretkan pengalaman aku melawat Netherlands. Menikmati keindahan alam di sana cuku menakjubkan. Netherlands, Holand atau Belanda. Tiga nama yang merujuk kepada sebuah negara yang sama. Belanda, negara yang besebelahan dengan Belgium dan German adalah sebuah negara yang hanya sebesar negeri Pahang (kalau tgk peta). Tetapi terkenal dengan kemodenan.

Perjalanan aku dari UK ke Netherlands aku sudah tempah sejak 2 bulan yang lepas. Menggunakan Easyjet, tambang untuk 2 orang ke Netherland hanya mengambil anggaran dalam £200 termasuk keretapi dari Plymouth ke London. Untuk pengetahuan, Easyjet sama seperti Airasia. Merupakan perkhidmatan tambang murah dan sering digunakan oleh pelajar seperti aku.

Sejarah membuktikan orang Belanda pernah menaklukti Malaysia atau ketika dahulu Tanah Melayu, atau lebih tepat lagi Melaka. Sebelum kedatangan Inggeris dan perjanjian yang dibuat oleh Belanda dan Inggeris, Tanah Melayu adalah dibawah jajahan Belanda. Aku tidak pasti bila ianya dipisahkan tetapi yang aku tahu cuma perjanjian antara Inggeris pada ketika itu memberi peluang Belanda menjajah Indonesia dan Malaysia di jajah oleh Inggeris.

Di Netherlands, aku tinggal di rumah rakan seuniversiti, Firdaus. Merupakan pelajar Malaysia tetapi tinggal di Netherlands kerana mengikuti keluarga.

Voorschoten

Itu nama tempat yang aku lawati. Jarak tidak jauh dari Den Haag (The Hague). Aku akan tinggal disini untuk beberapa minggu. 2 minggu jika tidak silap. Hari pertama dan hari kedua aku di Netherlands aku lebih banyak luangkan masa bersama keluarga En. Rafie.

Ada beberapa tempat yang menarik disekitar Netherlands. Walaupun masa sekadar adalah kurang sesuai untuk dilawati (musim sejuk). Aku ambil peluang untuk berjalanan di sekitar Amsterdam dan Den Haag (The Hague).

Gambar diatas sebenarnya merujuk kepada Bangunan Parlimen di Netherlands, tidak pasti betul atau tidak, tetapi aku rasa betul.

Den Haag (The Hague)

Jika sebut mahkamah antarabangsa, semua ketahui bahawa ianya terletak di tengah-tengah negara Belanda. The Hague dalam bahasa Inggerisnya atau Den Haag dalam Belanda. Disebabkan oleh Mahkamah ini juga Pulau Batu Putih yang dahulunya milik kita kini jatuh ditangan Singapura. Mahkamah ini juga mengadilinya.


Amsterdam

Bandar yang boleh dikatakan lama. Mengikut sejarah perkataan Amsterdam telah digunakan oleh masyarakat di sana sejak tahun 1275. Tidak banyak yang boleh aku ceritakan disini mengenai Amsterdam. Pengalaman untuk melihat sendiri 'The Red Light District' (TRLD' di Amsterdam sungguh mengecewakan. Tidak seperti yang digambarkan oleh orang-orang lain. Mungkin ketika aku lawati tempat itu jatuh pada musim bunga. Mungkin juga disebabkan itu gambaran di 'TRLD' tidak seperti yang digambarkan. Walauapapun TRLD wajib dilawati.

Lokasi terakhir di bandar Amsterdam. Aku akhiri pada hari tersebut dengan gambar diwaktu senja di Amsterdam.

Perjalanan seterusnya aku rancangkan untuk melihat beberapa bandar seperti Rottherdam dan Delft.

Jumpa lagi.

No comments:

Post a Comment