Live feed from My Flickr

Sunday, November 30, 2008

PL46BH

10.25 . Dan Allah menyeru manusia ke tempat kediaman yang selamat, dan memberi hidayah-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya ke jalan yang lurus.
Chapter : Yunus

PL4 6BH atau poskod tempat tinggal atau kediaman aku di Plymouth. Untuk pengetahuan, di United Kingdom, penggunaan poskod adalah berbeza jika dibandingkan dengan Malaysia.

Di United Kingdom, penggunaan poskod cukup untuk membawa anda kemana sahaja di UK. Setiap poskod merujuk kepada nama jalan atau lebih tepat lagi lorong di UK.

Derry Avenue, nama jalan untuk PL46BH, atau lebih tepat lagi di latitute dan logtitute berikut:
( 50°22'40.46"N 4° 8'22.69"W)

Bilik aku di PL4 6BH
Untuk selama 1 tahun yang akan datang, inilah bilik yang aku akan duduk.

Seperti ramai ketahui, kadar saraan hidup di Plymouth tak sama seperti Midlands (Nottingham dan daerah sepertinya). Di sini bilik 'sebesar' ini dikenakan bayaran sebanyak £350 atau lebih kurang Rm2000 untuk sebulan (termasuk utilities). Bayangkan di Malaysia. Dengan jumlah RM2000, rasanya kita akan dapat sebijik rumah baru. Elaun yang diterima £748. Aku rasa cukup untuk aku bayar sewa bulanan dan beberapa kemudahan asas lain.

Dimaklumkan, elaun keluarga disini hanya mencecah lebih kurang £1050++, tak pasti berapa tepat. Dengan harga rumah di sini yang mencecah £500++, tak pasti samaada cukup atau tidak.

Walauapapun, aku bersyukur kerana diberikan peluang untuk belajar disini. Walaupun ada cabaran, aku anggapkan ianya satu permulaan baru untuk aku. Hijrah perlu dalam diri untuk maju kehadapan. Kejayaan lepas menjadi pendorong aku untuk lebih tabah di sini.

Doakan aku.

1 comment: